Hoe kan ik het gebruik van BlueAssist aanleren?

Hoe kan ik een BlueAssist kaartje schrijven

BlueAssist - stappenplan

Voor je BlueAssist kan inzetten als hulpmiddel bij een persoon, is het best dat hij/zij goed begrijpt wat BlueAssist is.  Op zich hoeft de persoon in kwestie het hele verhaal achter het herkenbare icoon van BlueAssist niet te kennen.

Belangrijker is dat hij/zij begrijpt dat hij met een BlueAssist kaartje een vraag kan stellen aan een medeburger en dat dit ervoor kan zorgen dat hij zo zelfstandiger dingen kan ondernemen.

Soms volstaat het om BlueAssist gewoon kort uit te leggen met een voorbeeld dat voor de persoon herkenbaar is.

TIPS

  • Ga na wat hij/ zij zelf wil.  Misschien heeft hij/zij een droom (vb. op reis gaan met een vriendin).
  • Ga op zoek naar een haalbaar element binnen die droom (vb. op bezoek gaan bij een vriendin) en gebruik dit als motivatie.
  • Ga traag en stapsgewijs aan de slag met BlueAssist.
  • Zorg ervoor dat de eerste BlueAssist ervaring positief is. Elimeer alle factoren die dat kunnen verhinderen.
    Voorbeeld:
    Wanneer Jan voor het eerst zelf om frietjes gaat, bel dan naar de frituur om te zeggen dat Jan eraan komt met zijn BlueAssist kaartje. Je kan dan rustig uitleggen wat de bedoeling is. Jan zal zijn BlueAssist kaartje gebruiken en de respons hierop zal positief zijn. Naargelang Jan zijn BlueAssist kaartje meer gebruikt, moet je steeds minder tussenkomen.
  • Indien de persoon het niet ziet zitten om een BlueAssist traject op te starten, kan je best eerst starten met iemand die hier wel zin in heeft. De zin naar zelfstandigheid is besmettelijk.

Samen met de omgeving

'Dare to connect' is niet zonder reden dé slagzin van BlueAssist. Het is belangrijk om ook de omgeving mee te nemen in het BlueAssist verhaal. Bij de ene persoon telt de omgeving 2 personen, bij de andere moet je het hele dorp betrekken.

Professionelen

In veel gevallen zal een persoon die van BlueAssist gebruik maakt omringd worden door één of meerdere professionelen. Het is belangrijk dat zij ook op de hoogte gebracht worden van het BlueAssist traject dat een persoon doorloopt. De mate waarin hij/zij actief deelnemen aan het traject zal uiteraard variëren.