ervaringen uit Fedasil Poelkappele

Emly (coach): "BlueAssist gebruiken, gewoon doen!"

OC Poelkapelle is één van de opvangcentra voor asielzoekers in België die rechtstreeks wordt beheerd door Fedasil. In het opvangcentrum zijn er zo’n 229 plaatsen voor asielzoekers. In 2010 werd deze oude legerbasis omgevormd tot een open opvangcentrum.

Mensen in het opvangcentrum zijn sterk afhankelijk van het openbaar vervoer om zich te verplaatsen.

Er zijn verschillende drempels om het openbaar vervoer te nemen.

  • de bus nemen in een streek die je totaal niet kent waar je geen herkenningspunten hebt,
  • een vraag stellen in een taal die niet je moedertaal is,…

Voor mensen die hier nog maar net zijn, zorgt het nemen van de lijnbus voor onzekerheid.  Mensen zouden liever gebracht worden met de auto zodat ze het nemen van de bus kunnen vermijden.  Het BlueAssistkaartje is voor mensen een geruststelling.  Ze kunnen er op rekenen dat ze geholpen worden.  Het zorgt voor vertrouwen.  Hierdoor kunnen ze met een gerust hart de bus nemen.  Het kunnen nemen van het openbaar vervoer is erg belangrijk.  Op die manier kunnen mensen zich zelfstandig verplaatsen om papieren in orde te brengen, om hun vrije tijd op een leuke manier in te vullen,…  Het zorgt ervoor dat hun wereld groter wordt.

Nu worden de BlueAssist kaartjes vooral gebruikt om de bus te nemen.  Maar misschien kunnen ze ook gebruikt worden om een vervoersbewijs voor de trein aan te kopen aan een automaat.  Dit blijkt niet altijd even eenvoudig te zijn.  De ervaringen van mensen die BlueAssist gebruiken zijn positief.